LECŢIA DE ECOLOGIE În timp ce în România reciclarea rămâne la ruşinosul, aşa cum îl numesc specialiştii, procent de 1%, Belgia ocupă primul loc în Uniunea Europeană în termeni de reciclare. Sursa: Indaver
Datele puse pe piaţa de Eurostat, în martie 2010, indică faptul că per total Belgia ocupa, în 2008, locul doi în UE cu un procent de 60%, depăşită de Germania (65%). Însă, în ultimii doi ani, procentul ar fi crescut la 80%, potrivit estimărilor reprezentanţilor industriei din Belgia.
În unele oraşe, rata de reciclare este aproape 90% din gunoiul municipal produs. Ideea pe care se bazează sistemul de reciclare din Belgia este să încurajeze rezidenţii să producă mai puţin gunoi şi să recicleze mai mult. Iar acest lucru a fost posibil numai prin taxarea celor care produc gunoi mult. Mai multe despre sistemul belgian de colectare selectivă şi reciclare veţi putea citi vinerea viitoare pe evz.ro.
Un model de business, reciclatorul complex
În iunie, în cadrul unei vizite în Olanda, am ajuns la Antwerp, în Belgia, pe platforma de reciclare a becurilor a companiei Indaver.
La origine o companie belgiană, Indaver s-a extins în mai multe ţări europene, iar afacerile ei nu au rămas străine controverselor. Dar despre asta, puţin mai târziu.
Cu sediul central la Mechelen, compania numără acum 1.400 de angajaţi şi se poate lăuda cu o cifră de afaceri de 365 de milioane de euro anul trecut. Având ca obiective să producă energie din gunoi, cu un impact minim asupra mediului şi să folosească raţional energia, recurgând mai ales la energiile verzi, Indaver este o adevărată fortăreaţă de reciclare. Orice se reciclează aici. Noi am vizitat unitatea de reciclare a surselor de lumină, care este dotată cu o linie specială pentru tuburile fluorescente.
De ce trebuie reciclate becurile arse?
Becul de 75W sti