Recent, revista "Business Magazin" a lansat o anchetă cu tema "Mituri despre români", în cadrul căreia un subcapitol a fost intitulat "Românul s-a născut poet". Reproducem, integral, răspunsurile la cele cinci întrebări formulate de colega noastră Iuliana Roibu: 1. Din punctul dumneavoastră de vedere, au românii talent pentru a scrie sau nu? 2. Sunt romanii mai talentaţi in a scrie poezie decât alte popoare? De ce? 3. Ce scriitori români s-au evidenţiat în afara ţării? Care credeţi că sunt cei mai reprezentativi pentru România? 4. Care sunt cei mai traduşi scriitori români? 5. Dincolo de Herta Muller, ce alţi scriitori români au mai fost propuşi pentru Premiul Nobel? Ce alte premii importante au mai luat scriitorii români?
Pe filiera Ziarului de Duminică, s-au primit răspunsuri de la cinci scriitori dintre cei şapte cărora ZD le-a solicitat răspunsuri. În ordine alfabetică, aceştia sunt:
Linda Maria Baros
"Da, românul s-a născut poet"
1. Expresia stereotipică «românul s-a născut poet» este o calchiere a sintagmei consacrate în întreaga lume «grecul s-a născut poet» (ceea ce este şi normal: scrie poezie de câteva mii de ani!). Nu ştiu dacă şi spaniolul/italianul/englezul s-a născut poet... Noi, da.
În orice caz, liniile de forţă ale creaţiei poetice sugerează faptul că generalizările de acest tip sunt rareori fertile. Talentul este sau nu inerent individului, niciodată colectivităţii.
2. Da, românii sunt mai talentaţi. Acum câţiva ani, cineva spunea că Ilie Năstase a fost talentat. Nadia, Hagi au fost talentaţi. Toată omenirea ştie asta. Deci noi toţi suntem talentaţi. La fel şi în poezie.
3. Da, abia acum - de vreme ce întrebarea a depăşit sfera îngustă a poeziei - putem spune că scriitorii români s-au « evidenţiat » în afara ţării. Cei mai reprezentativi sunt cei care au trăit în străinătate: Mircea Eliade, Emil