Polii imobiliari dominanţi la nivel de Bucureşti, precum Dimitrie Pompeiu, Piaţa Victoriei, Militari, Drumul Taberei sau Berceni, vor genera în acest an venituri din chirii de peste 370 mil. euro, mai mult cu circa 100 mil. euro faţă de anul trecut. Veniturile în creştere sunt explicate prin faptul că, în ultima perioadă, stocul de spaţii comerciale şi de birouri a fost alimentat prin livrarea celor mai mari imobile existente pe piaţă. Este vorba despre mallurile AFI Palace Cotr
Polii imobiliari dominanţi la nivel de Bucureşti, precum Dimitrie Pompeiu, Piaţa Victoriei, Militari, Drumul Taberei sau Berceni, vor genera în acest an venituri din chirii de peste 370 mil. euro, mai mult cu circa 100 mil. euro faţă de anul trecut.
Veniturile în creştere sunt explicate prin faptul că, în ultima perioadă, stocul de spaţii comerciale şi de birouri a fost alimentat prin livrarea celor mai mari imobile existente pe piaţă. Este vorba despre mallurile AFI Palace Cotroceni, Sun Plaza şi imobilul de birouri BOC, dezvoltat de UpGround. Cu toate acestea, ambele segmente de piaţă sunt ameninţate, anul acesta, de o rată de neocupare care urcă şi până la 20% în cazul anumitor clădiri.
Calculul realizat de Capital pe baza informaţiilor furnizate de principalele companii de consultanţă imobiliară de pe piaţa locală se bazează pe suprafaţa totală închiriabilă din imobilele dominante de birouri şi retail şi pe chiriile medii din fiecare zonă. Veniturile obţinute au fost ajustate cu rata medie de neocupare specifică fiecărui segment de piaţă în parte.
„Rata de neocupare medie pentru Bucureşti, pentru segmentul de birouri, a ajuns la 17,9% la sfârşitul trimestrului al doilea. Evident, există marje foarte mari în Bucureşti în ceea ce priveşte gradul de neocupare. În zona Centru–Nord, ea scade la 13,5%, în zona de Nord ajunge la 11%, iar în zona Pipera creşte la 25%“,