Afacerile companiilor din sectorul construcţiilor au suferit, în majoritatea cazurilor, scăderi dramatice în primul semestru, dar analiştii mizează pe o revenire a acestora începând de anul viitor.
Firmele de construcţii şi producătorii de materiale de construcţii de pe Bursă au continuat şi în trimestrul al doilea să raporteze afaceri în scădere, însă analiştii sunt de părere că investitorii ar trebui să ţină aceste companii sub observaţie, pentru că începând cu anul viitor, pe fondul relansării creditării, acţiunile acestora ar putea fi printre primele care vor înregistra creşteri.
"Un astfel de sector este interesant considerând că pe locuinţe există un deficit. Valoarea creditului ipotecar în PIB este de sub 5%, care este un nivel foarte mic. Dacă economia va deveni solvabilă, companiile de construcţii şi de materiale de construcţii vor fi printre primele care vor beneficia de dezgheţarea creditării pentru că cerere există şi acum. În aceste condiţii, investitorii ar trebui să le ţină în vizor pentru a prinde momentul când economia va reveni, probabil în semestrul al doilea din 2011. Este doar o chestiune de timp", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR.
Potrivit lui, firmele din domeniul de construcţii de pe Bursă sunt evaluate în general la circa jumătate din valoarea contabilă, ceea ce relevă un potenţial important dacă profitabilitatea acestora va reveni.
Sectorul de construcţii a înregistrat în trimestrul al doilea din acest an cel mai mare declin, respectiv de 8,6% şi de 12% în primul semestru, evoluţie care a tras PIB-ul României în jos.
Declinul s-a văzut şi în evoluţia cifrelor de afaceri ale constructorilor de pe Bursă, care cumulat au înregistrat în primele şase luni o scădere de 11%, la 172,8 mil. lei. Afacerile cumulate ale principalilor cinci producători de materiale de c