Meşterul popular Ion Arsene, de 79 de ani, face lemnul să cânte. Încă din tinereţe s-a apucat să creeze fluiere, ocarine şi cimpoaie pe care le-a vândut în toată lumea.
Povestea lui Ion Arsene se aseamănă, până la un punct, cu cea a vestitului tâmplar Geppetto, din povestea lui Carlo Collodi.
Argeşeanul nostru, la fel ca personajul din basm, este un meşter al lemnului, care creează fluiere, cavale, ocarine şi cimpoaie.
Dacă ai asculta ce sunete minunate scot, ai jura că, la fel ca şi păpuşa Pinocchio, sunt pline de viaţă.
Ion Arsene a muncit din greu încă de când a terminat cele şapte clase din şcoala generală.
S-a angajat la mină, unde a lucrat 12 ani în subteran şi alţi 14 la suprafaţă. La 28 de ani, pe când se afla la tratament la Băile Govora, s-a întâlnit cu meşterul popular Gheorghe Pasăre, care avea să-i deschidă lacătul unei noi vieţi, dedicate, trup şi suflet, instrumentelor muzicale.
„Prin 1959 m-am întâlnit acolo la Govora cu un meşter care vindea fluiere din lemn de prun. Zile întregi îl urmăream cum le face, stăteam lângă el, fascinat, până mă uita Dumnezeu. Şi, cum am stat eu aşa şi mă uitam atent la ce face, am prins repede secretele. Apoi, când eram aproape să plec, l-am rugat să-mi dea şi mie o unealtă, ca să mă apuc şi eu de treaba asta. Omul mi-a dat un strunghi vechi cu care el nu mai lucra. Şi cu acel instrument m-am apucat eu să lucrez acasă la mine”, povesteşte meşterul Ion Arsene.
I-a dăruit un fluier lui Hilary Clinton
Întors în satul natal Jugur, nu a mai stat pe gânduri, ci s-a pus imediat pe treabă. A încercat o dată. A încercat de două ori. Şi tot aşa până când fluierul începea să prindă formă.
„Se ia bucata de lemn de prun sau cireş, se găureşte, se netezeşte la strung. Apoi se lucrează la vrană, dop, găuri şi se dă pe sunet. După asta se tratează cu zeamă de var şi se l