Într-un interviu acordat EVZ, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, îndeamnă coaliţia proeuropeană la unitate înaintea referendumului de duminică. Sursa: Agerpres
Pe fondul disensiunilor din coaliţia de la Chişinău, Ghimpu le atrage atenţia partenerilor de guvernare că trebuie să îşi canalizeze energia împotriva duşmanului comun: comunismul.
Ghimpu explică, de asemenea, că referendumul - care vizează doar procedura de alegere a preşedintelui ţării, nu şi atribuţiile sale - este doar un prim pas spre o reformă constituţională profundă.
EVZ: Domnule preşedinte, Republica Moldova organizează duminică primul referendum constituţional, la 19 ani de la proclamarea independenţei. Care este importanţa acestui pas în evoluţia politică a ţării?
Mihai Ghimpu: Referendumul este un pas foarte important pentru depăşirea crizei constituţionale apărută ca urmare a gestului Partidului Comuniştilor (PCRM) de a boicota alegerea preşedintelui republicii în Parlament. După acest refuz, am propus acest Referendum, care a fost acceptat de toţi membrii Alianţei pentru Integrare Europeană, dar şi de reprezentanţii Consiliului Europei, ca o soluţie după boicotul PCRM, care nu dorea deblocarea situaţiei, respectiv alegerea preşedintelui R. Moldova.
Criza constituţională risca să se transforme în criză politică, aşa că am găsit soluţia referendumului. Vreau să precizez că aţi sesizat foarte bine: referendumul este doar un pas spre o schimbare constituţională mai profundă, respectiv o modificare a Constituţiei – nu doar a Articolului 78 – pe care eu am propus-o de la început, atunci când am şi înfiinţat o Comisie pentru revizuirea Constituţiei.
Este nevoie de o schimbare a Constituţiei în R. Moldova, iar referendumul, apoi alegerile, noi le vedem ca etape în acest proiect mai amplu de democratizare şi europenizar