Până la finele anului debranşaţii vor fi mai mulţi decât cei branşaţi
Debranşările masive vor face sistemele publice şi mai ineficiente
Cei care vor rămâne vor plăti scump pentru cei care au plecat din sistem
România se află într-o altă perioadă de tranziţie deplină, trecerea de la sistemul public la centrale termice de apartament, ce va ajunge la finele acestui an la apogeul ultimilor ani.
Un proces care a accelerat şi mai mult în ultima perioadă, pe fondul înăspririi condiţiilor economice, al anunţului autorităţilor române de a tăia subvenţiile pentru gigacalorie, dar şi al ineficienţei tot mai mari a sistemului public de încălzire.
Ultimele statistici arată că numărul de apartamente branşate la sistemele centralizate şi cel al apartamentelor cu centrale termice proprii aproape s-a egalizat la finele lunii iulie. Astfel, la 31 iulie aproximativ 1,597 milioane de apartamente erau încă branşate la sistemele de încălzire publică, în timp ce puţin peste 1,5 milioane de apartamente aveau deja centrală termică proprie.
"Până la finele acestui an numărul apartamentelor care sunt dotate cu centrale termice murale va trece de 1,6 milioane, în timp ce numărul celor care vor rămâne branşate la sistemul centralizat de încălzire se va apropia de 1,5 milioane", a declarat Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România, liderul pieţei de centrale termice.
Cine va plăti "pagubele" lăsate de debranşaţi?
Contactat de Curierul Naţional, reprezentantul Ariston Thermo, Cătălin Drăguleanu, a afirmat că, ce este mai grav este faptul că cei care vor rămâne branşaţi vor avea de suferit, atât din punct de vedere termic, cât şi din punct de vedere financiar. "În urma valului masiv de debranşări, sistemele publice de distribuţie a gigacaloriei vor fi tot mai puţin eficiente (din punct de vedere tehni