Continuăm seria despre succesul surprinzător al romanelor cu vampiri. Au apărut fel şi fel de romane, dramatizări şi filme, foarte multe de succes. Fenomenul a izbucnit şi la noi în acest an, mai multe edituri smulgându-şi drepturile de traducere. Din fericire n-am asistat la lupte între ele pentru că, aşa cum spuneam, numărul acestor cărţi este foarte mare şi ai de unde alege. În cea mai mare parte, cărţile respective sunt naive de-a dreptul, unele nici nu merită o minimă atenţie pentru că sunt nule din punct de vedere literar, estetic, dar nu pot fi trecute cu vederea ca fenomen de-a dreptul social: la noi şi aiurea, cititorul simte o dorinţă fierbinte de poveste în care binele să lupte cu răul, nevoia de basm - şi asta sunt cam toate, basme cu vampiri. Nu le vom trece pe toate în revistă, dar ne oprim asupra a trei edituri care au răspuns îndată acestei nevoi. Incă un aspect de semnalat: absolut toate aceste cărţi apar în condiţii grafice foarte bune, în ediţii cartonate.
Continuăm periplul nostru printre cărţile cu vampiri şi ne vom opri întai la Editura Litera unde au apărut la începutul verii trei volume din "Casa nopţii", de P.C. Cast şi Kristin Cast.
Phyllis Cristine Cast este o scriitoare americană de romance fantasy care, în 2005, a început o serie, împreună cu fiica ei, Kristin Cast, intituală "Casa Nopţii", din care au apărut deja şapte titluri. În romaneşte au fost traduse de Mariana Piroteală primele trei volume: "Semnul", "Trădarea" şi "Aleasa". Primul volum al seriei s-a vandut în... şase milioane de exemplare!
Eroina este o fată de şaisprezece ani a cărei viaţă o ia complet razna în momentul în care primeşte Semnul Nopţii şi e aleasă să fie iniţiată în şcoala de vampiri. Începe o aventură care îi schimbă total viaţa. Casa Nopţii e locul transformării ei în vampir adevărat, unde îşi va găsi prieteni, dar în care există şi forţe a