Drumeţiile pe Meseş pot fi o alternativă ieftină şi simplă pentru câteva ore de relaxare.În primăvara lui 2009 au fost marcate cinci trasee turistice noi, care traversează pădurile din apropierea Zalăului.
Zălăuanii pot astfel să se relaxeze la final de săptămână parcurgând unul din traseele turistice, aflate la câţiva kilometri de oraş. „Câteva trasee erau căutate şi înainte de 1989: unul pornea de la Cabana Pionierilor şi se îndrepta spre Castrul de la Porolissum, prin Şeaua Stînii, un traseu de circa 8 kilometri, de parcurs în 3 ore, pe vechiul drum roman”, explică Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvânt al primăriei Zalău.
Existau şi trasee de mai mică dificultate, de la actualul Parc Pădure Brădet, spre Cariera de la Stîna, de 7 kilometri şi cel ce pornea din actuala stradă 22 Decembrie 1918, spre Vârful Osoiu, cu o lungime de 12 kilometri .
Traseele, marcate în primăvara anului trecut de voluntari şi angajaţii primăriei Zalău, au fost gândite pornind de la cele tradiţionale, dar ţinând cont şi de modificările actuale din teren. Rutele pornesc din pădurile aflate în zona intersecţiei DN 1F cu DJ 108 R Treznea-Ciucea şi din noul Parc Pădure Brădet (ieşirea din Zalău).
Circuitul „La Cireşi”, din zona Poiana Vânătorilor, este cel mai scurt, de aproximativ 3-4 kilometri şi poate fi parcurs în maximum două ore. Cel mai lung traseu, de 9 kilometri, duce înspre Izvorul Salamandrelor, iar pentru a ajunge în zona stăpânită în trecut de şopârle, turiştii vor merge pe jos cel puţin patru ore, prin pădure şi pe drumul forestier.
Alte trasee interesante, ce pot fi parcurse în trei – patru ore, duc la Cascadele de pe Valea Treznei sau la lacul de la Bodia.
Cifră : 90 de kilometri au în total traseele turistice marcate pe Meseş