Valeria Pantaziu este recunoscută în comuna Dumbrăviţa pentru mâncarea pe care o face. Femeia este cea mai solicitată gospodină când vine vorba de nunţi sau de alte petreceri de sute de persoane.
Valeria Pantaziu găteşte din tinereţe, iar de 10 ani nu se rezumă doar la gospodăria ei, ci pregăteşte mâncare pentru tot satul, la ocazii speciale. „Am prins tainele bucătăriei de la mătuşa mea. De copilă, stăteam pe lângă ea atunci când făcea mâncare şi încercam sa îi fur reţetele. Tot ce ieţea din mâna sa era foarte gustos. Mătuşa mea a murit de 20 de ani, dar se pare că mâncărurile ei se bucură de acelaşi succes", ne spune gospodina.
Mâncărurile Valeriei Pantaziu au fost tot timpul apreciate de cei din familia sa. Gospodinei i-a plăcut să adauge la fiecare reţetă mirodenii după gust şi a ajuns astfel să facă cea mai bună mâncare din sat, dar şi din împrejurimile comunei. Vestea mâncărurilor extrem de gustoase s-a dus repede, iar gospodina s-a trezit la poartă cu necunoscuţi, care îi cereau reţetele.
Unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare gătită de Valeriei Pantaziu este ciorba de perişoare. „Toată lumea laudă ciorba de perişoare făcută de mine, deşi nu e niciun mare secret. Folosesc borş şi dreg zeama cu câteva gălbenuşuri de ou şi cu smântână. În rest, ingredientele sunt cele cunoscute", spune femeia.
Bucătăreasa satului
De 10 ani, gospodina lucrează la un local din Dumbrăviţa şi pregăteşte masa pentru sutele de invitaţi de la nunţi, botezuri sau parastase. După ce primul fel de mâncare este servit, lumea din sală începe să întrebe de bucătăreasă.
„E drept că invitaţii sunt foarte mulţumiţi de mâncare. Toţi cred că este vorba despre reţete secrete, de bucatele sunt aşa bune. De fapt, singurul secret e să găteşti şi cu sufletul şi să nu uiţi de regulile bătrânelor gospodine. Mâncarea tradiţional[ românească este atât de apreci