Autorităţile din Noua Zeelandă au decretat stare de urgenţă în oraşul Christchurch, după seismul cu magnitudinea de 7 grade, unul dintre cele mai violente cutremure din istoria ţării. Seismul a produs distrugeri masive şi rănirea mai multor persoane, dintre care două sunt în stare gravă.
Poliţia a declarat că starea de alertă a fost instituită pentru a-i proteja pe cei 400.000 de locuitori ai oraşului de posibile căderi de clădiri
"Ca naţiune, suntem norocoşi că nu avem morţi", a declarat ministrul Securităţii Civile, John Carter.
Treziţi în cursul nopţii, locuitorii au ieşit panicaţi din case şi au descoperit străzi pline de cioburi de sticlă şi resturi, în urma prăbuşirii faţadelor unor clădiri. Mai multe maşini erau zdrobite, poduri s-au prăbuşit şi conducte de gaze au fost rupte în mai multe locuri. Prim-ministrul John Key, care a zburat în Christchurch, a declarat că este "un miracol aboslut că niciun om nu a murit" în urma acestui cutremur. Aproximativ o jumătate din oraş a rămas fără curent electric.
Primarul oraşului, Bob Parker, a declarat că starea de urgenţă a fost dată la patru ore după ce cutremurul a zguduit coasta de est a insulei, avertizând că pot avea loc mai multe replici care să provoace căderea zidurilor de la clădirile avariate.
"Suntem speriaţi, tocmai am avut câteva replici puternice. În seara aceasta suntem doar oameni care se confruntă cu un dezastru natural uriaş, încercând să ne ajutăm unii pe alţii şi suntem recunoscători că nu am pierdut nicio viaţă", a spus primarul pentru postul TV One News.
Au fost raportate unele persoane prinse sub dărâmăturile clădirilor, dar nimeni nu pare să fie grav rănit. Cu toate acestea, doi bărbaţi de circa 50 de ani se află în stare destul de grav, conform purtătorului de cuvânt al spitalului Christchurch, Michele Hider. Alte instituţii medicale