Timp de două zile cei mai importanţi meşteşugari maramureşeni vor fi prezenţi la „Târgul Meşterilor“ de la Muzeul Satului. Aceştia şi-au amenajat ateliere chiar în „buricul” muzeului ca să vadă tinerii cum se făceau altădată opincile, clopurile de paie şi iile.
În acest weekend, timp de două zile, băimărenii pot lua parte la „Târgul Meşteşugarilor“, eveniment ce ţine de Proiectul „Memoria gestului – element patrimonial între uitare, salvare şi devenire“. Scopul principal al acestui proiect este cunoaşterea, salvarea, promovarea şi valorificarea meseriilor populare. Intrarea este liberă.
Muzeul Satului a prins viaţă
Aici s-au adunat cei mai importanţi meşteşugari din judeţ care vor face demonstraţii de măiestrie. Majoritatea dintre aceştia sunt ultimii oameni care mai cunosc secretele meseriilor populare. „Timp de nouă luni am căutat în tot judeţul cei mai buni meseriaşi care păstrează tradiţia şi cultura judeţului nostru. Am avut în vedere meseriile pe cale de dispariţie şi am identificat până acum 60 de meşteri. O mare parte dintre ei vor fi prezenţi zilele acestea la Baia Mare şi vor arăta vizitatorilor tainele meseriilor populare“, a declarat Georgeta Iuga, managerul proiectului „Memoria gestului“. Lipsa de interes din partea tinerilor pentru meştesugurile tradiţionale este un alt motiv pentru care s-a născut acest proiect. „Sunt tot felul de îndeletiniciri care dispar. Nimeni nu mai îndrumă tinerii din ziua de azi către tradiţie. E păcat că s-a ajuns aici pentru că pierdem sufletul şi identitatea Maramureşului“, a mai spus managerul proiectului.
Ultimii meşteri de opinci şi clopuri, prezenţi la târg
Unul dintre cele mai cunoscute obiecte populare ale Maramureşului sunt clopurile. „Am învăţat de la tatăl meu cum se fac clopurile şi din copilărie mi-a plăcut să fac meseria asta. La rândul meu, am vrut să-l învăţ pe fecioru