Declaratia presedintelui american, Barack Obama, a socat o lume intreaga! Dupa sapte ani de zile, a luat decizia de a inceta razboiul din Irak si de a retrage trupele inspre casa.
Chiar daca pentru unii acest lucru este de necrezut, pentru altii viitorul pare cu mult mai neclar. Ce se va intampla acum cu Orientul Mijlociu? Oare intr-adevar nu vor urma alte altercatii, irakienii nu vor incerca sa porneasca ei alte si alte ofensive? Nu vor incerca sa creeze un nou 9/11?
Sunt multe intrebari la care deocamdata nimeni nu cunoaste raspunsul. D-nul Obama este constient de faptul ca aceasta decizie este ingreunata de faptul ca ar putea ramane descoperiti in fata fortelor irakiene.
Fara un control in viitor, irakienii ar putea sa inceapa un program de inarmare, precum si sa cunoasca o dezvoltare economica surprinzatoare datorita rezervelor de petrol pe care le detin.
America se pare ca se va implica in mod direct in refacerea acestei tari, dar ar trebui sa nu uite ca ei au fost cauza unui razboi de sapte ani. Daca aceasta implicare inseamna asigurarea cu logistica, cu oferte de reconstructie, cu consultanta in vederea revenirii economice, cu influente politice, atunci in continuare Irakul va fi vasal, pozitie care nu ii va conveni prea mult timp.
Daca prin aceasta declaratie, d-nul Obama are de gand ca in urmatorii ani sa recupereze banii pierduti in lungul razboi tot de la irakieni, atunci ar putea foarte bine sa se pregateasca pentru un altul.
Declaratia presedintelui este cu atat mai uimitoare si curioasa cu cat relatiile de negociere intre partile implicate in razboi au fost aproape inexistente in ultimele 20 de luni. Chiar dansul spunea ca "mai avem mult de munca" in ceea ce priveste relatiile de parteneriat.
Mai mult decat atat, cu doar doua saptamani in urma, liderii retelei Hamas si-au