Sosirile şi înnoptările în structurile turistice au scăzut în primele şapte luni cu 4,3% şi 9,3%
După anul 2009 în care s-au înregistrat primele scăderi în industria turistică , anul acesta cifrele INS anunţă alte scăderi compartiv cu 2009 care a fost unul destul de slab pentru jucătorii din piaţă.
Numărul sosirilor şi al înnoptărilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat în primele şapte luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, scăderi cu 4,3%, la 3,26 milioane, şi, respectiv, cu 9,3%, la 8,36 milioane, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). În perioada menţionată, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 77,4% din total, în timp ce turiştii străini 22,6%, ponderi apropiate de cele din perioada similară a anului 2009. Sosirile în hoteluri deţin o pondere de 76%, în scădere cu 2,4 puncte procentuale, se arată într-un comunicat al INS. Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în primele şapte luni 81,7% din total, iar restul de 18,3% turişti străini. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 23,5% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 3,2 puncte procentuale. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în ianuarie-iulie s-au înregistrat la spaţii de cazare pe nave (77,5%) şi la hanuri (31,1%).
Şi numărul turiştilor străini a scăzut
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în intervalul analizat de 4,21 milioane, în scădere cu 1,9% faţă aceeaşi perioadă din anul trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (94,7%). Din statele Uniunii Europene (UE) s-au înregistrat 61,2% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, ce