Medicamentul toamnei:
Are un nume un pic greu de pronuntat, dar de ceva timp este pe buzele tot mai multor specialisti in sanatate: RESVERATROL. Continuta in fructele si in legumele toamnei, aceasta substanta este pe cale sa produca o mica revolutie in alimentatie si in medicina, fiind vazuta ca un fel de panaceu universal. Bolile in care resveratrolul, continut intre altele in strugurii si in vinurile rosii, are efecte favorabile ar alcatui o lista atat de lunga, incat nu ne ajunge spatiul acestui articol pentru a le detalia pe toate. Un lucru este clar: natura ascunde extraordinar de multe surprize placute, menite sa ne ajute sa ne mentinem sanatatea sau sa ne-o recapatam. Si, cu siguranta, resveratrolul este una dintre aceste minuni. Sa o cunoastem, in cele ce urmeaza, mai detaliat.
Un scurt istoric
Desi pare o descoperire de ultima ora, aceasta substanta a fost identificata inca din anul 1939, de catre un chimist japonez, M. Takaoka, intr-o planta cu efecte medicinale foarte puternice, dar si destul de toxica, care creste si la noi, numita Strigoaie (Veratrum album). Multa vreme aceasta substanta nu a fost luata in seama, pana cand s-a descoperit ca este continuta in cantitati destul de mari in strugurii rosii si, important, in vinul rosu. Mai exact, resveratrolul este secretat de catre strugurii din vita de vie, atunci cand acestia sunt atacati de catre ciupercile si bacteriile parazite, la origini ea fiind, deci, o substanta cu scop defensiv.
Ajuns in organismele animale, acest resveratrol s-a dovedit a avea efecte terapeutice neobisnuit de puternice. In anul 2003, un biolog american, dr. David Sinclair, a descoperit ca administrarea de resveratrol prelungeste viata insectelor cu pana la 54%. Apoi, in 2006, un grup de cercetatori italieni au demonstrat ca pestii hraniti cu suplimente de resveratrol traiesc in medie cu 30%