MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Desi efectele secundare ale interferonilor nu sunt neglijabile, cum, desigur, ati constatat si dvs., beneficiile administrarii lor sunt prea importante in comparatie cu deserviciile temporare aduse organismului, mai ales ca efectele adverse dispar ireversibil, dupa intreruperea administrarii. Este adevarat ca efectele secundare consecutive administrarii interferonului pot fi asemuite unei adevarate viroze interne, in care predomina fenomenele de tip pseudogripal - febra, frisoane, inapetenta, depresie nervoasa, tulburari de sensibilitate, insomnie etc., insa, tot la fel de adevarat este ca utilizarea lui vine sa intregeasca in mod fericit efectele tratamentelor antineoplazice anterioare: chimioterapie, radioterapie.
Astfel, actiunea antiproliferativa se manifesta printr-un efect citostatic intens asupra celulelor maligne, dar foarte redus fata de cele normale, ceea ce opreste proliferarea celulara. In plus, toti interferonii intensifica activitatea fagocitara, productia anticorpilor, intensificand puterea distructiva asupra celulelor maligne. In acest sens, administrarea interferonului de tip A (Intron A, injectabil) nu este intamplatoare, tinand cont de faptul ca tocmai acest tip de interferon este capabil sa induca remisiunea tumorala in melanomul malign, chiar daca acesta a metastazat.
In privinta remediilor care pot atenua reactiile adverse induse de interferon, se poate spune ca lucrurile stau bine, prin faptul ca numeroase astfel de produse se gasesc pe piata romaneasca (drojdie de bere, armurariu, Ganoderma, Ganozeolith, Astragalus, Sutherlandia, Ginkgo-biloba, Ginseng siberian etc.). Totusi, deoarece administrarea interferonului este insotita de un exces de citotoxicitate, care determina manifestarile adverse cunoscute, si cum