Peste 143.000 de hectare de teren cultivat cu cereale au fost afectate de inundaţiile şi seceta din acest an. Valorea estimară a pagubelor, inclusiv asupra infrastructurii şi a caselor distruse, a fost majorată de Executiv cu opt milioane de euro, la 876 milioane de euro.
Vremea schimbătoare din acest an a afectat culturile de grâu sau porumb, iar producătorii au anunţat deja scumpiri peste scumpiri. Astfel, preţul pâinii (în care costul grâului are o influenţă de 70%) va creşte în toamnă cu 30 de procente. În schimb, chiar dacă recolta de floarea soarelui este una bună, şi aici procesatorii vor majora cu până la 15% costul unui litru de ulei. Motivul? Unele ţări din regiune, precum Ucraina sau Rusia, au anunţat culture slabe de seminţe oleaginoase, iar acest lucru influenţează preţul în bazinul Mării Negre.
Citiţi şi:
Recolta de grâu va atinge 5,7 milioane tone, mult sub estimări
Seceta şi inundaţiile scumpesc carnea de consum
În România, seceta a afectat 143.704 de hectare de teren, din cele 9,2 milioane de teren cultivabil, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În bani, plus sumele alocate refacerii infrastructurii şi a caselor, acest lucru înseamnă 879 de milioane de euro. La nivelul întregii Uniuni, fondurile alocate ţărilor afectate de vremea din acest an se ridică la un miliard de euro. Suma maximă pe care România o poate accesa de la UE este de 75 de milioane de euro.
Polonia, o altă ţară grav afectată de inundaţiile din acest an, a raportat pagube de peste 2,2 miliarde de euro.
Fermierii nu-şi asigură culturile
Potrivit datelor MADR cele mai afectate judeţe sunt Călăraşi, cu peste 16.200 de hectare, Tulcea cu 12.700 de hectare şi Suceava cu 12.500. În ceea ce priveşte tipurile de culture afectate, peste 31.800 de păşuni şi fâneţe au fost inundate sau distruse de s