Peste 130 de cineaşti din România şi din ţările balcanice participă duminică la prima ediţie a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.
Între 5 şi 12 septembrie, actori, regizori, producători, distribuitori, critici, jurnalişti şi studenţi la facultăţi de film se vor întâlni în localitatea doljeană Cetate, în cadrul unui eveniment cultural-artistic inedit, organizat de preşedintele Academiei de Gastronomie din România, poetul Mircea Dinescu.
Deschiderea oficială a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va avea loc mâine, când va fi prezentat, în avanpremieră mondială, un fragment din lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcărete, „Undeva la Palilula“.
„Pentru că prea adesea mireasma Balcanilor s-a asociat cu mireasma prafului de puşcă, ne-am gândit că oarece poduri culturale arcuite peste Dunăre ar mai îmblânzi memoria noastră rănită de imaginea podurilor de piatră şi oţel bombardate la început de secol XXI. Şi, fiindcă tot se spune că în Portul Cetate cocoşii cântă în trei limbi - româneşte, bulgăreşte şi sârbeşte -, ne-am contaminat şi noi de multiculturalitatea galinaceelor şi am purces la punerea pietrei de temelie a acestui festival, sub însemnul Balcanilor“, a declarat Mircea Dinescu, la conferinţa de prezentare a evenimentului.
Elena Udrea vrea croaziere pe Dunăre şi turism gastronomic la Cetate
Festivalul va avea câte o zi dedicată fiecărui stat reprezentat la eveniment, invitaţii urmând a fi serviţi cu preparate culinare tradiţionale din aceeaşi ţară. Pe lângă filme şi bucate, organizatorii au pregătit expoziţii de sculptură şi fotografii, concerte cu muzică balcanică veche şi serenade. Evenimentul este deschis nu doar invitaţilor, ci şi vizitatorilor ocazionali, pasionaţi de cinematografie sau gastronomie.
Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este organizat de Asociaţia “Fil