În această dimineață numărul membrilor grupului de pe Facebook creat pentru a susține demersurile de listare a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO a trecut de 28.000. În patru zile (de când am scris prima dată despre acest grup) s-au alăturat cauzei peste 5.000 de persoane. Am căutat cu ajutorul lui ”Google” referințe despre acest subiect. Tăcere totală. Exceptând consemnarea de pe VoxPublica, nimeni nu a promovat în mass-media această inițiativă.
Spre comparație, o altă inițiativă, auto-intitulată civică, gândită de Bogdan Naumovici și Marius Tucă, beneficiind de o promovare agresivă de mai bine de un an în publicațiile și televiziunile Grupului Intact; ”Mișcarea de rezistență”, are două grupuri pe Facebook. La ora la care scriu acest articol, unul avea 279 de membri, iar cel de-al doilea 397.
”Treziți-vă! Aceasta nu este România noastră!”, tot o acțiune civică (gândită de Alexandra Svet, PR-ul revistei ”Q-magazine” și al Florianei Jucan), lansată la sfârșitul verii trecute a început exploziv. Peste 7.000 de susținători în primele săptămâni. Interviuri la televiziuni, în revistele de business. În momentul în care lumea a început să înțeleagă că e vorba mai mult de o campanie de imagine pentru o serie de persoane promovate de Alexandra Svet, entuziasmul s-a mai potolit, grupul reușind cu greu să mai adune într-un an încă 3.000 de adepți.
Am căutat alte inițiative civice, pe Facebook, pe listele de petiții online, în mass-media. N-am mai găsit vreuna comparabilă cel puțin de departe cu cea legată de includerea Roșie Montane în patrimoniul UNESCO. Așadar, riscul de a greși atunci când afirm că aceasta este acțiunea civică cu cea mai mare susținere publică inițiată în România e extrem de mic.
Iar asta dovedește (cel puțin pentru mine) că mai există români cărora le pasă. De țara lor. De istoria lor. De natura lor. De bisericile lor. De oamenii