Un sibian are un hobby mai puţin întâlnit. Vinde fructe în ţuică, iar afacerea, spune el, merge de minune. În plus, a preparat şi un bitter din peste 360 de plante şi susţine că licoarea l-a scăpat de ciroză.
CITIŢI ŞI:
Brânza, ţuica şi bulzul au atras sute de vizitatori la Răşinari
Totul a început în 1964, iar acum, aproape că nu există colţ al casei în care să nu fi deopozitat cel puţin câteva sticle. Munca începe primăvara, când agaţă sticlele în pomi, atunci când fructul este mic şi poate intra pe gura sticlei. „Fructul se dezvoltă în sticlă, iar toamna culeg fructele cu sticle cu tot. Apoi fac ţuica şi torn peste ele. Acolo unde sunt cireşe în sticlă, e ţuică de cireşe, unde avem pere în sticlă, e ţuică de pere. Fructul îi dă o aromă specială. Şi e sănătate curată, vă asigur“, spune Liviu Greavu.
Sticlele atât de bine aranjate se vând ca pâinea caldă, mai ales către turişti. Asta pentru că fiecare sticlă are un ornament specific şi de la niciuna nu lipseşte tricolorul. Mulţi le iau pentru amintire. „Am o sticlă cu ţuică de pere din 1964, de când m-am apucat să fac asta. Mi s-a oferit pe ea 25 de milioane de lei vechi, dar nu am dat-o. 120 de sticle mai deosebite sunt la păstrare, pentru o eventuală expoziţie pe care aş vrea să o organizez. Sunt sticle vechi, îmbuteliate în 1964, 1971, 1985, din fiecare an, aproape. Asta e averea mea“, spune mândru, producătorul de ţuică.
S-a tratat de ciroză cu...alcool
Liviu Greavu are acum 68 de ani şi e convins că va trăi 124. Spune că în viaţa lui nu a luat „năsturei“, aşa cum le spune medicamentelor. S-a tratat cu ţuică de casă. În 1996 a avut un moment de cumpănă. Diagnosticat cu ciroză hepatică, sibianul s-a văzut obligat să înceapă tratamentul cu tot felul de puilule. N-a vrut nici în ruptul capului să facă asta. A strâns,