Printre lanuri de floarea soarelui si granare, asfaltul Dobrogei parca se topeste cu fiecare kilometru strabatut printr-un asemenea peisaj. Daca vrei, poti sa descoperi in aceasta zona cetati semete pe dealuri sau ascunse in mici sate. Urme palpabile de istorie, pe care putini le-au descoperit.
Putini sunt cei care au auzit de (L)Ibida. Ascunsa bine de un peisaj arid si drumuri prafuite in satul Slava Rusa, Libida este cea mai mare cetate dobrogeana - se intinde pe 24 de hectare!
Cetatea avea 24 de turnuri si o centura de fortificatii de 2,5 kilometri. Ca termen de comparatie, celebra cetate Histria are doar sapte hectare.
Pe deasupra, Libida este singura cetate de pe teritoriul Romaniei care a gasit o modalitate ingenioasa de a cuprinde in interiorul ei un curs de apa - actualul parau Slava Rusa. Infrastructura... romana.
Cat despre densitatea locuitorilor din perioada romana se presupune ca numarul lor a atins chiar si 10.000...
Cetatea este descrisa pentru prima data in 1897 de geograful Pamfil Polonic ca o centura de fortificatii, cu ziduri groase, cu 33 de turnuri si trei porti. In 1911, Vasile Parvan o identifica de drept Ibida (Polis Ibida).
Situl arheologic este complex, fiind scoase la iveala vestigii si urme arheologice din paleoliticul mijlociu, neolitic, din epocile romana, romano-bizantina si medievala timpurie.
In centrul cetatii s-a descoperit o bazilica cu trei nave si trei abside, 7 niveluri de locuire.
La 2,5 km vest de cetate s-a descoperit si un complex monastic paleocrestin, iar la 2,5 km est de cetate s-a descoperit o asezare getica cu val si sant.
In anul 2001, cercetarile arheologice desfasurate, au scos la iveala ansamblul Portii de vest, considerat ca fiind cea mai importanta descoperire.