Dupa ce un candidat la masonerie a acumulat, prin memorizare, textele pentru primele grade, ce sunt secrete si nu pot fi scrise, ci transmise doar pe cale orala, acesta devine "maestru".
Cele mai populare cai de avansare in masonerie consista din "Ritul Scotian" si "Ritul York". Rit se refera la modalitatea de conferire a gradelor masonice.
In traditia scotiana, exista 33 de grade care se acorda dupa un anumit timp celor care studiaza, si trec cu success o examinare in acest sens. Aceste grade sunt verificate si confirmate de asa-numita "Comisie Suprema" ("Comisia Mama", in unele jurisdictii).
Loja albastra nu se opune maestrilor ei sa urmeze in profunzime studiul filozofiei si practicii masone, sub ritul scotian, dar nu dau importanta deosebita celor ce o fac.
Acest rit, se spune, are un dramatism exceptional in pompa de acordare a gradelor 4 - 33, prezentand exemple biblice care vor ramane cimentate in mintea participantilor. Totul se bazeaza pe memorie, nimic nu este scris.
Unul dintre oamenii cei mai importanti ai fraternitatii masone a fost Albert Pike, care, putin inainte de razboiul de secesiune, a inceput sa sistematizeze, in scris, ceremoniile de conferire a gradelor masonice in ritul scotian.
Aceasta lucrare a fost terminata in 1880 si a determinat revigorarea miscarii masonice in intreaga lume. Scrierile lui Pike au ramas neschimbate pana in anul 2000, cand o noua revizuire a ritului scotian a incercat sa schimbe linia de declin in membrii care s-a produs dupa 1970.
S-a constatat ca majoritatea membrilor fraternitatii masone sunt in varsta, iar tineretul nu mai e atras de idealurile etice practicate de masoni.
Cartea lui Albert Pike, "Morala si Dogma" scrisa in 1856, a atras critica si atacuri din toate partile. Pana la acea data, toate bisericile, ortodocsii, r