În recesiune oamenii cumpără hrană eco și băuturi rare. La Târgul Fermierilor, orădenii au făcuta coadă la produsele cele mai scumpe, cârnați și șuncă tradițională, iar mierea de albine s-a vândut ca pâinea caldă. Nici pălinca de gutui n-a stat mult pe standuri, chiar dacă costă 80 de lei litru.
Pionierii „bio” scot jambonul la vânzare la primul târg de produse tradiționale (FOTO)
Când vine vorba de mâncare, orădenii nu țin cont de preț. Ei aleg să cumpere produse tradiționale, suta la sută ecologice, în ciuda tarifelor mari. „Mi-am cumpărat cârnați de casă cu 25 de lei kilogramul. Sunt scumpi, dar merită toți banii, pentru că știu că este un produs natural", spune George Ivan, unul dintre cumpărători. Bărbatul s-a mutat de la coada tarabei cu produse tradiționale de carne la cea cu miere. „Mierea este hrănitoare și este și medicament pentru organism", suține acesta. Deși un borcan cu miere ajunge până la 20 de lei, comercianții spun că oamenii nu se sperie de tarife. „E adevărat că avem mai puțin cumpărători decât acum doi ani, dar per total criza nu se simte în vânzări. Mierea are cumpărătorii ei fideli, pe cei care țin la sănătate", spune apicultorul Ioan Oros.
Pălincă de Guiness Book
Nici în privința băuturii orădenii nu fac rabat. Pălinca de prune are concurență serioasă în fața pălincii de gutui, deși prețul celei din urmă este de trei ori mai mare. „Am avut succes cu pălinca de gutui și anul trecut și anul acesta la târg. E o rețetă specială, pe care am învățat-o după ce am studiat un tratat din 1932", spune Sandu de la Pericei. Bărbatul își trimite anul acesta rețeta și produsul la Cartea Recordurilor. „O trimit pentru ca este o băutură rară care are și efect de medicament. Vindecă inclusiv răni deschise", spune bărbatul, care reușește să vândă în ciuda tarifului de 80 de lei pe litru.
Și pentru ca moda eco a prins de