Este unul din cei doi arbitri din România care arbitrează Campionate Mondiale sau Europene de debate. Anca Pascu face parte din prima generaţie de debateri din România, pe vremea când dezbaterile „fierbinţi” nu aveau legătură cu criza financiară sau probleme economice sau politice.
A auzit prima oară de arta dezbaterilor în 1997, în liceu, atunci când una din profesoarele şcolii la care studia în Arad a format primul grup de debate din oraş. „La vremea aceea era o chestiune de şcoală şi, totuşi, nu era şcoală. Aveai timp să cercetezi tema dezbaterii, căutam în dicţionare, nu aveam acces la internet. Temele nu erau orientate spre politică, economie. Erau uşor copilăreşti, gen «dragoste la prima vedere»”, îţi aminteşte Anca Pascu.
Primul club oficial al UBB
A participat la competiţiile regionale şi naţionale de debate, însă, faptul că a dat admitere la Litere a îndepărtat-o de una din pasiunile ei. Nu a renunţat, însă, la prima dragoste, debate-ul, odată ce a ajuns la Cluj, unde în prezent este lector universitar la catedra de Limbi moderne şi comunicare în afaceri de la Ştiinţe Economice şi profesor al Centrului Lingua al Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), unde a înfiinţat în 2008 primul club oficial de debate al universităţii.
„Mi-a rămas practic ca o problemă nerezolvată pasiunea pentru debate, de aceea am hotărât să mă reapuc. Odată ce-ţi intră în sânge, nu-ţi iese uşor”, este de părere Anca. Clujeanca a organizat traininguri cu nume importante ale debate-ului mondial, numeroase competiţii sau proiecte de debate, iar din 2008 a devenit unul din cei doi arbitri internaţionali de debate din România.
„Ca debater trebuie să te gândeşti la o strategie, şi la argumentele posibile ale celorlalţi, în schimb ca arbitru trebuie să te distanţezi de temă, iar la sfârşit, după o oră de dezbatere, trebuie să reţii şi ce a zis primul”, a