Una dintre nenumăratele reviste de ştiinţă accesibile pe autostrada informaţiei, Space News, publica acum câteva zile un articol dedicat industriei de pe planeta Marte. Marte? Industrie? Suna cel puţin ciudat. Cei care au observat de la bun început că articolul cu pricina este semnat de Benjamin Ratford, binecunoscut specialist în domeniul "ştiinţelor discutabile", termen politicos pentru nerozii pseudointelectuale, au bănuit că este vorba despre o demistificare. Aşa şi era.
Un personaj cu numele de Courtney Brown se încăpăţânează de o bună bucată de vreme să publice fantasmagorice "analize" ale unor fotografii realizate de navele spaţiale care s-au apropiat de Planeta Marte. Folosind două echipe de clarvăzători, a doua având dificila misiune de a confirma sau infirma rezultatele celei dintâi, Brown face afirmaţii uluitoare.
În cadrul proiectului "Mistere", cercetătorii săi au descoperit două cupole strălucitoare, fabricate din răşini sintetice, legate între ele prin câteva tuneluri. La capătul unei ţevi s-a observat un jet orizontal care ar semăna cu gheizerele de pe Terra, verticale de felul lor. Brown şi colaboratorii au ajuns la concluzia că toate aceste presupuse instalaţii industriale aparţin forţelor militare ale Statelor Unite. Reporterii care au adresat întrebări indiscrete autorităţilor au fost trataţi cu falsă amabilitate rezervată pentru excentricii inofensivi.
Singura soluţie ar fi să trimitem în regiunea respectivă o navă care să realizeze fotografii. Să nu uităm că ar fi nevoie de imagini cu o rezoluţie remarcabilă, care să ne dea posibilitatea de a infirma, odată pentru totdeauna, noua şi deloc serioasa poveste a "industriei marţiene". Nu ar strica să ne amintim că nu este pentru prima oară când sunt găsite aşa-zise artefacte pe suprafaţa marţiană.
De câteva decenii se tot vorbeşte despre "descoperirea" lu