Cum a evoluat - sau involuat - România în ultimii o sută de ani?
De-acum nu trebuie să vă mai frământe această întrebare: răspunsul se află în două cavouri din Cimitirul Bellu.
Unul dintre cavouri a fost construit în 1905 de familia Lahovary şi profanat în 2008 de clanul Vanghelie. Locul de veci al generalului Iacob Lahovary, fost ministru de Război şi al Afacerilor Străine, a fost luat de Constantin Niculae (bunicul lui Marian Vanghelie) şi de Liana Bojan (o altă rubedenie vangheliotă). Iar pentru ca revenirea în criptă a ilustrului general, mort în 1907, să nu mai fie posibilă, oasele sale au fost aruncate nu-se-ştie-unde de către profanatorii tocmiţi de primarul „care este" din Rahova.
Despre faptele lui Iacob Lahovary încă mai vorbeşte o inscripţie de pe pereţii exteriori ai cavoului vandalizat: „medalia Virtutea Militară pe Câmpul de Luptă, Steaua României în timp de resboiu, Mare ofiţer al Ordinului Carol, Ministru de Resboiu, Ministru Afacerilor Streine". Completare: în 1877, în timpul Războiului de Independenţă, generalul Iacob Lahovary a condus luptele de la Plevna şi Vidin în calitate de şef al operaţiunilor în Marele Cartier General. În oglindă, faptele de vitejie ale lui Vanghelie sunt Revelioanele de la Romexpo şi Şpagalioanele de la Primăria Sectorului 5.
Până la urmă, avem de-a face cu doi luptători: Lahovary la Plevna, Vanghelie în Rahova. Domnul Lahovary şi don Rahovary.
Dar să poposim un pic şi pe tărâmul educaţiei. Iacob Lahovary a absolvit mai multe şcoli superioare, printre care, ofiţer fiind, şi Şcoala de Stat Major din Paris. Este, de asemenea, licenţiat în matematici la Sorbona. Pe Vanghelie, frumoasa vârstă de 29 de ani l-a prins cu liceul neterminat. Zece clase îi erau de-ajuns.
De la familia Lahovary la clanul Vanghelie - acesta este răspunsul pe care îl căutaţi. Într-atât s-a degradat România în ultima sut