S-au facut diverse cercetari asupra modului in care consumatori percep anumite produse si servicii, pentru a se putea imbunatati calitatea acestora. Dar, care ar fi rezultatele unei cercetari asupra modului in care statele asigura o moarte decenta "consumatorilor" de asigurari de sanatate?
O fundatie non-guvernamentala din Marea Britanie inpreuna cu " Economist Intellligence Unit" au facut un clasament al modului in care cele mai bogate 40 de tari din lume se ingrijesc de mortii lor, informeazateenproblem.net
In Marea Britanie, doctorii sunt foarte sinceri cand dau diagnostice, spunandu-i bolnavului adevarul in fata despre boala sa. Bolnavii incurabili primesc multe analgezice, iar o serie de sanatorii se ingrijesc de ultimele clipe ale muribunzilor. Asta in ciuda unui sistem medical cu multe neajunsuri.
In clasamentul celor mai grijulii state, pe primele locuri se mai situeaza Australia si Noua Zeeleanda. Tari precum Danemarca si Finlanda, insa, se prezinta foarte slab la acest capitol, desi depasesc Marea Britanie ca nivel de trai si la unele aspecte legate de calitatea vietii.
Brazilia, China, India si Rusia, cele mai mari economii in expansiune, sunt la coada clasamentului, in timp ce SUA sunt undeva pe la mijloc. Sistemele de sanatate ale acestor tari nu iau, inca, in serios ideea asigurarii unei morti decente pentru cei asigurati.
Autorii studiului cred ca acesti factori sunt determinati de cultura fiecarei civilizatii, precum si de birocratie. In China, de exemplu, a vorbi despre moarte in orice context este un element tabu.
S-au facut diverse cercetari asupra modului in care consumatori percep anumite produse si servicii, pentru a se putea imbunatati calitatea acestora. Dar, care ar fi rezultatele unei cercetari asupra modului in care statele asigura o moarte decenta "consumatorilor"