Chiar dacă Europa a interzis becurile de 100 şi 75 de waţi, românul le preferă şi le caută în continuare. Fabricate în Asia, acestea se vând la negru prin pieţe şi în magazinele de cartier. Sursa: Shutterstock
Dacă la 1 septembrie 2009 au fost interzise becurile cu incandescenţă de 100 W, de luna aceasta sunt interzise şi cele de 75 W. Oamenii au încercat să-şi facă provizii şi au lăsat supermarketurile şi magazinele cu rafturile goale.
În România, stocurile de becuri de 75 W s-au "evaporat" la 1 septembrie. Comercianţii spun că au vândut şi câte 15 o dată. Nu e de mirare: un studiu european arată că, în gospodăriile din România, doar unul din cinci becuri este economic.
Potrivit experţilor, odată cu această măsură, în Uniunea Europeană se va consuma cu 60% mai puţină electricitate dacă vechile becuri, cele cu incandescenţă, vor fi înlocuite cu lămpi fluorescente.
"Nu îmi place lumina"
În magazinele de la noi, cei mai interesaţi de becurile de 75W sunt mai ales oamenii în vârstă. "La cele noi, să ştiţi că nu îmi place lumina. Şi nu se potrivesc la toate instalaţiile", spune Ileana Mireanu, din Bucureşti.
În lipsa becurilor de 75 W, femeia le-a ales pe cele de 60 W, care urmează să fie interzise de la 1 septembrie anul viitor. Pentru unul cu incandescenţă de 60W scoţi din buzunar între 1 şi 1,5 lei.
În schimb, la micile magazine de cartier şi în pieţe, nici becul de 100 W nu a dispărut. Vin din Asia, în special China şi Vietnam, iar unul costă 1,5 lei. "Se mai ard, dar prinzi câte unul şi te ţine ani buni", spune Ion Ţincu, care a cumpărat două becuri de la un comerciant din Piaţa Obor, din Bucureşti.
Cum alegi un bec economic
LUMINĂ "CALDĂ". Pentru o lumină asemănătoare celei oferite de becul cu incandescenţă, specialiştii îl recomandă pe cel cu halogen. Spre exemplu, un