Premierul României conduce un guvern în care miniştrii nu ştiu unul de altul şi în care propunerile legislative şi variantele de lucru sunt făcute publice doar când dă bine în faţa publicului sau când folosesc unui scop politic.
În cel mai recent proiect de modificare a ordonanţei privind plata contribuţiilor sociale de către liber-profesionişti se prevede dublarea acestor dări, respectiv majorarea lor de la 16,5% din venitul net până la 35% începând de anul viitor. În ceea ce priveşte cozile, nu s-a modificat nimic: angajaţii sunt în continuare obligaţi să depună declaraţiile de venit şi să achite contribuţiile.
Dorinţa guvernului de trecere a tuturor veniturilor pe cartea de muncă nu este o surpriză pentru nimeni. Incapabil să încaseze birurile care sunt deja în vigoare, statul fie le măreşte pe acestea, fie introduce altele noi. Era evident că, după "lărgirea bazei de impozitare", va urma şi majorarea lor, cel mai probabil până la un nivel care să-i convingă şi pe angajaţi şi pe angajatori că varianta cărţii de muncă este mai profitabilă pentru buzunarele proprii.
Felul în care a ieşit la iveală acest document însă este de-a dreptul misterios. El nu a fost făcut public de niciunul dintre ministerele care au contribuit la conceperea lui, Munca sau Finanţele, ci de Secretariatul General al Guvernului, deci, cum ar veni, la ordinul premierului. Nici momentul în care a fost publicat nu este chiar neinteresant: în aceeaşi zi în care Şeitan şi Vlădescu au fost daţi afară din Guvern, de către acelaşi premier.
Existenţa documentului nu poate fi negată. Şi Munca şi Finanţele îl aveau pregătit, ascuns printr-un sertar. Momentul în care a fost el conceput şi şansele lui de a deveni realitate sunt însă discutabile. Săptămâna trecută Borbely a anunţat că se va modifica ordonanţa pentru a elimina cozile de la ghişee, statul urmând să oblige angajatorii