O lege nescrisa a shopping-ului spune "cu cat sunt mai lungi negocierile cu vanzatorul, cu atat si nota de plata va deveni mai mica".
Daca plecati la cumparaturi in strainatate, trebuie sa stapaniti bine arta dialogului si a negocierii. Pentru care nu trebuie sa invatati limbi straine, fiind indeajuns cateva reguli aplicabile anumitor tari. Iata cateva dintre ele".
Egipt - Aici puteti sa negociati, chiar si in cele mai mai mari magazine. Nu va grabiti sa parasiti locul din care doriti sa cumparati. Comerciantul va va urmari, chiar daca v-ati indepartat destul de mult. Nu vizitati magazinele propuse de ghizi, pentru ca acolo preturile vor fi mai scumpe, deoarece in ele sunt incluse si comisioanele acestor intermediari, arata dw-world.de
- nu ramaneti pasivi la tehnicile de negociere pe care le folosesc partenerii dumneavoastra de drum. Daca va aratati indiferenta fata de arta negocierii, in Asia si Africa chiar nu veti face impresie buna. Dimpotriva, veti fi considerat fraier.
In Turcia, supermarketurile, farmaciile si restaurantele sunt teritoriile preturilor fixe. Dar in magazinele mai mici, comerciantii sunt foarte dispusi sa se tocmeasca. Chiar va pot intampina cu prajituri si ceai. In statiunile turcesti, preturile pot sa scada si cu 30 la suta. Comerciantii locali stabilesc pretul in functie de persoana, de modul cum este ea imbracata. De aceea, trebuie sa lasati imbracamintea de lux in camerele de hotel.
In India, preturile sunt fixe doar pentru marfa inscriptionata cu literele M.R.P. Aceasta se comercializeaza doar in supermarketuri si in cateva magazine. Toate celelalte preturi sunt supuse negocierii. Iar, nota de plata poate scadea, in dese randuri, si de zece ori. Cel mai neprietenos loc pentru cumparaturi este orasul Goa. Acolo, comerciantii sunt de neinduplecat.
In China, preturile suv