În campania Fabrica de ideiGândul, vă prezentăm poveştile a 20 de firme mici care au rezistat anul acesta crizei. Gândul va premia cea mai bună idee de afaceri în baza votului pe care cititorii ziarului îl vor putea exprima de luni, pe site-ul gandul.info.
Pe principiul "ciuperca nu ştie de criză când creşte în pădure", fostul ofiţer de poliţie Gheorghe Lazăr din Maramureş întreţine o bună afacere, exportând ciuperci de pădure. Îl curtează engrosişti din Italia, Spania, Austria sau Germania. Niciodată n-a ieşit pe minus: dacă nu se fac ciupercile, exportă fructe de pădure. Din ce câştigă şapte luni pe an, cât e sezon, trăieşte fără griji în următoarele cinci
Şapte luni e un fel de Superman, muncind zi şi noapte, şi apoi, până la sfârşitul anului, trăieşte bine numai din ce a câştigat în perioada plină, de lucru. În sezon, din mai până în noiembrie, zeci de engrosişti străini îi bat la poartă şi, dintre toţi, micul afacerist Gheorghe Lazăr îşi alege numai câţiva cărora să le vândă ciupercile lui - cine plăteşte cu banii jos şi cine îi pare mai de încredere.
Italienii deja s-au obişnuit să vină direct la el când caută ciuperci naturale sută la sută. Le cumpără şi viermănoase, căci asta e dovada că nu sunt îngrăşate cu fertilizatori şi alte chimicale. Le convine, oricum, căci ce cumpără din România cu 5 euro vând în Italia, la raft, cu cel puţin 12 euro, cu eticheta lor. Cumpărătorii le mănâncă fără să aibă habar că ciupercile astea gustoase vin din România, Maramureş. Şi de aici mai ajung şi la engrosişti din Spania, Austria, Germania sau Cipru.
"Ciupercile de fag, de carpen sau de brad sunt foarte căutate la export. Le achiziţionăm din pădurile de deal şi de munte. Şi gălbiorii sunt căutaţi, proaspeţi sau în saramură, conservaţi. Ciupercile de plop sau de mesteacăn le dăm mai mult pe plan local sau prin pieţe", ne explică Gheorghe Lazăr. Are 5