Stiu ca adesea, mai in gluma, mai in serios, dar cu un scop precis - acela de a-i determina pe copii sa manance morcov, crud sau din mancare - ii intrebam pe micuti de ce nu poarta iepurii ochelari. Si raspunsul ar trebuie sa fie "pentru ca mananca morcovi".
Dar nu numai copiii trebuie sa manance morcov, asa cum gresit cred unele persoane.
Stim cu totii ca morcovul este o leguma radacinoasa originara din Asia care are un continut bogat in vitamina A, beta-caroten, fier, magneziu, potasiu si fibre. Consumat cu regularitate morcovul mentine sanatatea organismului si in special cea a ochilor, a pielii si a parului, si a oaselor datorita continutului de vitamina K.
Cu ani in urma am cunoscut o persoana care mi-a povestit ca a avut calcaile crapate pana la sange. Luni de zile s-a chinuit si tratamentele medicamentoase nu au ajutat-o de loc. A fost sfatuita sa manance morcov crud. Dupa cateva saptamani calcaile aratau perfect sanatoase, fara nici o urma a suferintelor prin care trecusera. Si atunci i s-a mai intamplat ceva minunat: nu a mai fost nevoita sa poarte ochelari.
Datorita gustului si aromei deosebite, folosim morcovul la mancare, in salata, in salata de cruditati sau in amestec cu alte legume cand ne facem cate o bautura energizanta din legume si fructe. Din morcov putem face insa si un desert-medicament gustos recomandat atat copiilor cat si adultilor.
Prajitura cu morcov
Parti egale: cate o cana de morcov ras prin razatoarea mica, o cana de ulei, o cana
de zahar; apoi un praf de copt stins cu otet si faina cat cuprinde. Pentru o prajitura mai bogata se poate folosi o cana de 350 sau 400 de grame.
Tava de friptura(de preferat celei patrate) se unge cu ulei sau margarina peste care se presara putina faina. Compozitia se aranjeaza in tava cu mana. Peste aceasta se intinde o pe