Absolvenţii români preferă să plece la studii în afara ţării de teamă că nu îşi găsesc un job în România, arată o cercetare europeană. Potrivit studiului Trendence Graduate Barometer 2010, la care au răspuns studenţi ai universităţilor din Europa, aşteptările salariale după absolvirea facultăţii sunt nerealiste.
Tinerii români speră să primească un salariu anual de 10.300 de euro la primul loc de muncă. Astfel, în privinţa salariilor, studenţii de la noi din ţară sunt mai optimişti decât tinerii din regiunea Europei de Est. Cei din Polonia aşteaptă un salariu brut anual de 9.500 de euro, absolvenţii din Ungaria vor 9.900 euro, în timp ce bulgarii acceptă mult mai puţin - în jur de 8.000 euro.
Sumele cele mai mari sunt avansate de tinerii din ţările nordice. În Danemarca şi Norvegia, aşteptările salariale pentru primul an de job ajung la aproximativ 50.000 de euro, în Elveţia la 46.000 euro, în timp ce licenţiaţii din Germania şi-ar dori puţin peste 41.000 de euro.
Ardelenii, mai calculaţi
Faţă de cei din celelalte centre universitare, studenţii Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj au aşteptări salariale sub media naţională, de doar 8.800 de euro pe an, potrivit raportului prezentat Universităţii de către institutul german care a realizat studiul.
Potrivit datelor Agenţiei de Ocupare a Forţelor de Muncă, în România, aproape jumătate (48%) din totalul şomerilor sub 25 de ani se aflau în şomaj de peste şase luni. O explicaţie pentru aşteptările salariale mari ale românilor la primul loc de muncă este aceea că 30% din tinerii români sunt decişi să-şi caute un job în străinătate după absolvire, peste media europeană de 25%.
Dacă ar primi o ofertă atractivă de job, 35% dintre studenţii români ar fi dispuşi să plece oriunde în lume. Sondajul mai arată că 60% dintre cei chestionaţi sunt îngrijoraţi de viitorul lor profesional. Totodat