Peste 350 de specialişti din întreaga lumea dezbat impactul şi efectele fenomenelor meteorologice la nivel planetar în cadrul celei de a VI-a Conferinţe Europene de RADAR în Meteorologie şi Hidrologie, eveniment care a început ieri la Sibiu. Pentru cinci zile specialişti vor discuta despre importanţa radarelor meteorologice, aparate extrem de importante în previziunea vremii.
Întrebat de ce în România au apărut, în ultimii ani, tot mai frecvent precipitaţii despre care statisticile spuneau că se înregistrează odată la o sută-două sute de ani, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ioan Sandu, a spus că acestea sunt urmare a "efectului de seră". "Schimbările climatice din ultima perioadă sunt determinate de efectul de seră suprapus peste cauzele naturale ale încălzirii. În următorii ani ne putem aştepta la precipitaţii tot mai abundente, tot mai însemnate cantitativ. Fenomenele meteorologice care se vor înregistra vor fi din ce în ce mai violente şi mai frecvente", a spus Sandu.
Afectată de criza economică şi de restructurarea impusă de Guvern, Administraţia Naţională de Meteorologie se află la pragul limită de disponibilizări, a mai declarat Ion Sandu. "După restructurare avem 1.315 oameni în organigramă. Avem trei-patru oameni pe staţie. În România nu se mai pot reduce decât maximum 100 de posturi din rândul angajaţilor staţiilor meteo, dacă situaţia financiară drastică va continua. Acesta este limita minimă, de 1.200 de persoane pentru funcţionarea sistemului de meteorologie din România", în condiţiile în care România are 160 de staţii meteo şi dispune de 8 radare Doppler.
Prezent la deschiderea conferinţei, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat că în următorii trei ani, la nivelul ţării vor fi alocaţi 100 de milioane de euro pentru lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor.
@