Referendumul constituţional din Republica Moldova, destinat să pună capăt unei interminabile crize politice, a fost considerat invalid ca urmare a unei foarte slabe rate de participare.
Doar 29,67 la sută dintre alegători au participat la această consultare organizată de coaliţia pro-UE care a câştigat ultimele alegeri legislative pentru a instaura o alegere prezidenţială directă. Un minim de 33 la sută dintre alegători era cerut pentru ca referendumul să fie considerat valid.
"Rata de participare provizorie de 29,67 la sută este reprezentativă şi aproape definitivă", a declarat secretarul comisiei electorale centrale, Iuri Ciocan, citat de Agerpres. "Acest rezultat este atât de imprevizibil dar instructiv pentru partidele democratice", a recunoscut primul ministru Vlad Filat întrebat de AFP.
Invalidarea referendumului antrenează o dizolvare a Parlamentului şi convocarea de noi alegeri legislative anticipate. Potrivit lui Filat, eşecul se explică nu numai prin boicotul alegătorilor comunişti, dar şi prin 'divergenţele' din interiorul coaliţiei liberal-democratice. Manifestaţiile şi confruntările din aprilie 2009 contra victoriei la alegerile legislative a Partidului comunist, la putere din 2001, au condus la un impas politic, urmat de noi alegeri anticipate în iulie 2009, câştigate de această dată de o coaliţie de partide proeuropene. Aceasta din urmă, care a eşuat să facă să fie ales în Parlament candidatul său la preşedinţie, a contat pe referendum pentru a ieşi din impasul constituţional.