În Franţa, săptămîna care începe este pusă sub semnul mişcărilor sociale în contextul unei reforme majore preconizată de guvern, cea legată de sistemul de pensii. Săptămâna începe cu greva profesorilor nemulţumiţi de reducerea de posturi pentru ca marţi să aibă loc o mobilizare generală a salariaţilor împotriva proiectului de reformă a sistemului de pensii. Matei Vişniec (audio)
În Franţa, săptămîna care începe este pusă sub semnul mişcărilor sociale în contextul unei reforme majore preconizată de guvern, cea legată de sistemul de pensii.
Săptămâna începe cu greva profesorilor nemulţumiţi de reducerea de posturi pentru ca marţi să aibă loc o mobilizare generală a salariaţilor împotriva proiectului de reformă a sistemului de pensii. Matei Vişniec (audio)
Cei care cred că această lună septembrie riscă să fie mai "fierbinte" din punct de vedere social decît altele se înşeală. În Franţa s-a înrădăcinat un fel de tradiţie: după vacanţele de vară sindicatele se mobilizează, protestează, organizează greve şi manifestaţii.
În fiecare an, după marile vacanţe, există un motiv serios de nemulţumire: fie că unele reforme sunt considerate nejuste, fie că scade puterea de cumpărare, fie că sunt anunţate la orizont mari reduceri de posturi, fie că francezii sunt nemultumiţi de stilul în care sunt conduşi sau de deciziile luate la nivelul întregii Uniuni Europene.
Această lună septembrie nu se deosebeşte, deci, prea mult de altele, din anii trecuţi, decît poate prin faptul că în acest sfîrşit de vară toate motivele de nemulţumire enunţate mai sus, precum şi altele pe care nu le-am enumerat, îi face pe francezi să se mobilizeze împotriva guvernului.
Marţi va avea loc o zi naţională de mobilizare sindicală şi din sondaje rezultă că 63 la sută dintre francezi sprijină iniţiativa. Contextul este, în orice caz, nefavorabil guvernului şi preşedintelui Ni