Primul referendum constituţional a fost organizat la 5 septembrie în Republica Moldova. Plebiscitul s-a desfăşurat la iniţiativa Alianţei pentru Integrare Europeană, iar Partidul Comuniştilor a îndemnat cetăţenii să nu participe la vot. Totuşi, pentru mulţi alegători, ziua de duminică a fost una importantă, pentru că spun ei, au venit la vot pentru că îşi doresc o viaţă şi viitor mai bun. Un reportaj de Valeria Viţu (audio).
Primul referendum constituţional a fost organizat la 5 septembrie în Republica Moldova. Plebiscitul s-a desfăşurat la iniţiativa Alianţei pentru Integrare Europeană, iar Partidul Comuniştilor a îndemnat cetăţenii să nu participe la vot.
Totuşi, pentru mulţi alegători, ziua de duminică a fost una importantă, pentru că spun ei, au venit la vot pentru că îşi doresc o viaţă şi viitor mai bun. Un reportaj de Valeria Viţu (audio). Biroul electoral nr 85
Îmbrăcaţi la patru ace, parfumaţi şi binevoitori – astfel au venit la urnele de vot zeci de locuitori ai Chişinăului. Deşi la multe secţii de vot din capitală, membrii birourilor electorale erau în aşteptarea alegătorilor ore în şir, la secţia de votare nr 85, cetăţenii dornici să voteze făceau coadă.
Familii întregi, tineri şi bătrâni au venit să-şi exprime opţiunea privind modificarea articolului 78 din Constituţie care se referă la alegere şefului statului. Membrii biroului au avut grijă să îi binedispună pe cei care păşeau pragul secţiei de votare.
Oamenii cu care am vorbit la ieşirea de la urne păreau optimişti, dorindu-şi o viaţă mai bună, stabilitate politică şi economică.
Pentru a scăpa de emoţii înainte de a ajunge la vot, unii alegători mai îndrăzneţi s-au încălzit puţin pe la terase cu un pahar de vin sau ţuică.
Preşedintele biroului electoral 85 din sectorul Buiucani al capitalei, Maria Garştea spune la RFI că procesul de vot s-a desfăşurat în conformi