Directorii de şcoli vor apela la maiştri, femei de serviciu şi chiar la profesori pentru a asigura paza elevilor. Concedierile care au lovit administraţiile locale au redus numărul poliţiştilor care îi apărau pe copii sau liceeni de infractorii care dădeau târcoale şcolilor.
Conducerile şcolilor din Galaţi de exemplu se chinuie să găsească soluţii pentru paza şcolilor, în timp ce părinţii sunt deja îngrijoraţi. „Dacă de la 15 septembrie nu vor mai fi oameni ai legii în curtea şcolii, chiar va fi o problemă, pentru că la noi există infracţionalitate. Minoră, e adevărat, dar care, în lipsa poliţiştilor comunitari, poate lua oricând amploare", spune directorul Grupului Şcolar Metalurgic din Galaţi, Mirela Onişor.
Până acum cele două corpuri ale instutuţiei erau păzite de patru gardieni publici. De acum încolo conducerea liceului va trebui să găsească o soluţie şi încă una foarte ieftină pentru că banii din venituri extrabugetare sunt din ce în ce mai puţini.
Pază cu profesori
„Nu este exclus să trasăm sarcini în plus maiştrilor, membrilor Consiliului de Administraţie sau chiar profesorilor. De asemenea, vom solicita sprijin şi consiliului elevilor, dar şi celui al părinţilor", mai spune Mirela Onişor. Un alt liceu aflat în zona zero a infracţionalităţii este Colegiul de Industrie Alimentară şi Turism „Dumitru Moţoc".
Liceul se pregătea să renunţe la serviciile firmei private de pază pentru care cheltuia lunar 2.800 de lei. „Acum cred că vom reînnoi acest contract pentru că tocmai ne pregătim să deschidem un nou cămin, la cererea elevilor veniţi din mediul rural sau din alte oraşe", a adăugat directorul Liceului „Dumitru Moţoc". Costurile firmelor private de pază sunt însă mari pentru bugetul lovit de criză al primăriilor şi şcolilor.
7.500 de lei, paza privată
În Bucureşti de exemplu, paza elevilor în unităţile de învăţămân