Guvernul Boc remaniat se pregăteşte să înceapă luna viitoare negocierile cu FMI pentru un nou împrumut prin care să fie asigurată inclusiv rostogolirea ratelor din acordul actual de aproape 13 mld. euro care expiră în primăvara anului viitor. În 2011 România va avea de finanţat un deficit bugetar de cel puţin 6 mld. euro dacă va reuşi să reducă nivelul acestuia la 4,4% din PIB, aceasta fiind cel mai probabil suma noului acord. Către FMI va avea de achitat peste 280 mil. euro, iar în 2012, când începe rambursarea ratelor de capital, nota de plată va creşte la 1,8 mld. euro.
De asemenea, Finanţele vor avea de rostogolit în 2011 un volum mare de datorie pe termen scurt contractată în acest an şi în 2009. Serviciul datoriei publice guvernamentale pe anul viitor cuprinde rate de capital de circa 11,3 mld. euro şi dobânzi de 2 mld. euro, adică un total de peste 13 mld. euro. "Guvernul României şi-a exprimat interesul pentru a avea un nou aranjament, însă este un pic prematur pentru că mai sunt mai multe luni din actualul acord şi pe măsură ce se apropie de final vom discuta cu Guvernul", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, prezent la evenimentele prilejuite de aniversarea de 130 de ani a BNR. El a spus că în octombrie va fi vorba de discuţii preliminare. Franks s-a întâlnit vineri cu premierul Emil Boc, care l-a asigurat că schimbarea ministrului finanţelor nu va afecta decizia politică de continuare a acordului. Totuşi, instabilitatea politică s-a reflectat în deprecierea abruptă a leului vineri, cursul urcând pe piaţă până la 4,29 lei/euro.
Echipa Fondului urmează să revină în octombrie pentru o nouă vizită de evaluare, ocazie cu care vor începe şi discuţiile privind noul împrumut, pe baza proiectului de buget pentru anul viitor. Fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu afirma în i