Dobre, Palmed: Există firme dispuse să preia spitale de stat. În Elveţia, Germania sau Austria s-a reuşit aşa ceva
Zamonea, Roche Romania: O altă soluţie ar putea fi managementul spitalicesc privat
pentru unităţile publice
Romgermed: Statul este un manager slab pregătit, aduce un plus extrem de mic la valoarea banului investit
Problemele tot mai grave din sistemul public de sănătate, determinate de lipsa banilor, arată că o reformare a acestuia este din ce în ce mai necesară.
Acest sector are nevoie de investiţii masive, însă statul mai are foarte puţini bani, care sunt folosiţi şi ineficient. Ar mai rămâne o singură soluţie: privatizarea totală sau parţială.
"În momentul de faţă, există două sisteme diferite de sănătate: cel american şi cel european. În cazul celui american, toate spitalele şi, implicit, asigurările sunt private. Întrucât totul se face contra cost, cetăţenii doresc şi, automat, beneficiază de servicii top quality. Însă, există şi dezavantajul că, dacă o persoană nu este asigurată, acea persoană nu beneficiază de servicii medicale. În cazul Europei, sistemul de sănătate este unul public-privat. Respectiv: există asigurări obligatorii, pe care toată lumea trebuie să le plătească; în contul acestui fapt, asiguraţii beneficiază de un anumit pachet de servicii medicale, aşa cum se întâmplă şi la noi în prezent", ne-a explicat Roxana Bichiş, purtător de cuvânt al Romgermed.
Întrebaţi de Curierul Naţional, principalii jucători din domeniu au spus că văd privatizarea drept o soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale.
Diferenţe tot mai mari între public şi privat
"În ultima vreme, diferenţele dintre stat şi privat se simt tot mai acut, nu doar la nivelul condiţiilor oferite, ci şi din punct de vedere al implicării personalului medical. Din păcate, în România, sistemul pu