Guvernanţii ar putea extinde etapa de preproiect
În paralel ar putea fi demarate negocierile pentru reducerea sau păstrarea participaţiunii statului în cadrul EnergoNuclear
Tensiunile social-politice din ultimul timp şi, mai ales, instabilitatea deciziilor privind strategia energetică a României ar putea duce la o nouă întârziere a începerii construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Noii guvernanţi ar putea lua în calcul chiar şi o prelungire a termenului până la care trebuia să se încheie prima etapă, cea de preproiect, pentru a derula, între timp, negocierile privind păstrarea sau reducerea participaţiunii României în acest proiect.
Surse din domeniul nuclear au confirmat această ipoteză pentru Curierul Naţional, precizând că este dificilă derularea negocierilor, în actualul context politic.
"Este foarte posibil să se aprobe extinderea termenului cu câteva luni, pentru ca, în paralel să se poarte negocierile cu investitorii. Dacă se iau în calcul şi problemele de fond, precum majorarea capitalului sau diminuarea participaţiei Nuclearelectrica în cadrul companiei de proiect, negocierile pot dura şi 3 sau 4 luni, timp în care EnergoNuclear se dizolvă, conform acordului investitorilor aflat în vigoare", au declarat sursele amintite.
Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri că "în privinţa reactoarelor 3 şi 4 am intrat pe ultima linie de negocieri cu investitorii". "Nu cred că vor exista schimbări de abordare, pentru că este decizia Guvernului", a mai spus Videanu.
Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă urmează să se realizeze în două etape, prima, cea de preproiect, urmând să dureze 18 luni de la înregistrarea viitoarei societăţi comerciale, adică până în septembrie 2010, iar cea de-a doua 6 ani.
Pe parcursul etapei de preproiect, s-au derulat activităţi pregătitoare precum elabora