Recoltate din ţesutul adipos sau din pulpa dinţilor, celulele stem mezenchimale reprezintă viitorul medicinei regenerative. Specialiştii spun că, până în prezent, implantul cu acest tip de celule stem a fost folosit cu succes pentru refacerea unor defecte osoase, în caz de infarct şi în tratarea bolii Parkinson.
Există mai multe tipuri de celule stem, dar cele adulte sunt singurele utilizate în prezent în practica medicală, celulele stem embrionare şi cele germinative fiind încă în stadiul de cercetare. Astfel, deocamdată sunt folosite celulele stem hematopoietice pentru producerea sângelui şi cele mezenchimale pentru regenerarea ţesuturilor şi organelor.
„Toate ţesuturile umane, cum ar fi cel nervos, cardiac, muscular sau osos, conţin o matrice de susţinere pe care se grefează celulele funcţionale. Această matrice este formată din fibroblaşti, celule care se diferenţiază nativ din celulele stem mezenchimale. De asemenea, o serie de alte celule, inclusiv cele adipoase, musculare, gliale şi chiar neuronale îşi au originea în celulele stem mezenchimale", spune Sergiu Habago, specialist celule stem la Clinica Cord Blood Center din Bucureşti.
Utilizate în caz de fracturi sau de infarct
Până în acest moment, implantul de celule stem mezenchimale a fost folosit pentru refacerea unor defecte osoase, pentru a grăbi vindecarea fracturilor sau pentru a trata afecţiuni precum artroza sau osteoartrita.
De asemenea, acest tip de implant a fost aplicat şi în cazul unor persoane care au suferit un infarct miocardic acut, pentru îmbunătăţirea funcţiei cardiace. Rezultatele au fost uneori spectaculoase, spun specialiştii.
„Un astfel de experiment s-a realizat şi la noi în ţară, în anul 2003, făcând parte dintr-un program internaţional. Iar implantul de celule stem mezenchimale a fost aplicat cu succes în caz de arteriopatie cronică obstructivă