Persoanele cu venituri din activităţi independente ar putea plăti de anul viitor contribuţii de asigurări sociale duble, acestea urmând să fie majorate până la circa 35% din venituri, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă.
Legislaţia în vigoare stabileşte că persoanele care obţin venituri din activităţi independente plătesc contribuţii pentru pensie, sănătate şi şomaj în cuantum total de 16,5%.
Contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar urma să fie majorată de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%. Autorităţile intenţionează să mai introducă o contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale de 0,15%-0,85% şi o contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate de 0,85%.
Asigurarea în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate va fi voluntară pentru persoanele care realizează venituri comerciale şi venituri din profesii libere, precum şi pentru persoanele cu venituri din drepturi de proprietate intelectuală. În consecinţă, persoanele care obţin venituri din activităţi independente vor plăti cel puţin 25,36% din venituri, restul contribuţiilor fiind voluntare. Pentru personale care plătesc contribuţii de asigurări, baza de calcul va fi limitată la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie.
Proiectul a fost criticat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Alianţa Confederaţiilor Patronale, Clubului Român de Presă şi Patronatului Presei Române. De asemenea, vicepremierul Marko Bela a spus că nu va accepta creşterea contribuţiilor sociale "nici acum şi nici în perspectivă". Proiectul a fost lansat joi în dezbatere publică.
Persoanele cu venituri din activităţi independente