Permanentizarea intervenţiei experţilor americani în economia internă pare iminentă. Şeful statului anunţă începerea negocierilor pentru un nou acord în octombrie. Aşa cum au estimat toţi analiştii intervievaţi de „Adevărul“ săptămâna trecută, un nou acord cu FMI este inevitabil. Statul are de plătit, anul viitor, 13 miliarde de euro.
Vezi unde s-au dus banii de la FMI!
Guvernul pare pierdut fără ghidarea şi banii finanţatorilor externi. Preşedintele Traian Băsescu a propus, oficial, două variante pentru, ceea ce autorităţile înţeleg, salvarea economiei: prelungirea actualului acord cu FMI - respectiv cu finanţare - sau unul proaspăt din 2011, de tip precaut.
Citeşte şi:
Şeful Băncii Centrale Europene: "Încurajez Guvernul României să implementeze deciziile curajoase"
Franks: Remanierea nu va aduce costuri mai mari de finanţare
„Propunerea mea către dumneavoastră este ca, la vizita din octombrie, să ne uităm la viitorul acord între România şi FMI, să vedem dacă soluţia corectă este extinderea actualului acord sau de a avea un acord de tip «precautionary»", i-a transmis Băsescu, ieri, şefului misiunii Fondului la Bucureşti, Jeffrey Franks.
Datori vânduţi
Dincolo de forma viitorului acord, este cert că Guvernul va începe, în octombrie, tatonările cu finanţatorii externi. Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, este convins că tipul noului acord va fi unul precaut, fără ca statul să atragă bani.
„Eu exclud un acord care să presupună un nou împrumut, ca cel de acum. Guvernul nu cred că va mai lua bani de la FMI, ci de pe pieţele internaţionale", a spus Tănăsescu. Oficialul a precizat că există trei variante de acord precaut: unul care să presupună doar asistenţa Fondului, unul care să cuprindă anumite condiţionalităţi, respectiv noi reforme în sistemul public, sau o linie de credit flexibilă,