Invalidarea referendumului constituţional, din cauza absenteismului, prelungeşte criza politică şi împiedică alegerea şefului statului. Liderii prooccidentali de la Chişinău trebuie să decidă între un compromis cu Partidul Comuniştilor pentru alegerea preşedintelui în actualul Parlament şi convocarea anticipatelor.
VEZI VIDEO AICI!
Referendumul de duminică, din Republica Moldova, privind alegerea prin vot direct a preşedintelui a eşuat, potrivit datelor prezentate, ieri, de Comisia Electorală Centrală. Prezenţa la vot a fost de 29,05 la sută, ceea ce reprezintă mai puţin de o treime din populaţia cu drept de vot.
Pentru validarea referendumului era nevoie să vină la urne 33,3 la sută din alegători. Comisia Electorală Centrală nu poate anunţa oficial invalidarea scrutinului întrucât nu deţine toate procesele verbale. Rezultatele finale vor fi prezentate, astăzi, iar datele definitive vineri.
Liderii Alianţei îşi recunosc vina
Liderii Alianţei sunt dezamăgiţi de răspunsul populaţiei, dar admit că şi ei sunt de vină. Prezenţa scăzută la referendum a fost pusă de unii analişti politici pe seama scăderii popularităţii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), coaliţie aflată la guvernare, şi pe tactica greşită de campanie a AIE.
Potrivit lui Anatol Ţurcanu, acest referendum reprezintă „eşecul de calcul" al AIE, care a desfăşurat o campanie greşită. „ Toată ţara a fost împânzită cu imaginile liderilor AIE. Ce a fost asta? Era referendum, nu alegeri prezidenţiale", spune Ţăranu.
Anticipate în iarnă sau în primăvară
Ieri, după şedinţa celor patru lideri al AIE, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a anunţat că a cerut Curţii Constituţionale să stabilească dacă sunt întrunite circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului de la Chişinău. În ceea ce priveşte alegerile anticipate, liderii Alianţei