Preţul încă ridicat, impozitele crescute şi instabilitatea locului de muncă au îndepărate clienţii de la standurile dezvoltatorilor imobiliari. Volumul total al vânzărilor, în proiecte cu peste 200 de unităţi, a atins aproximativ 600 de unităţi în primele şase luni din 2010, potrivit celui mai recent raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International. Chiar dacă numărul locuinţelor vândute în această perioadă este mai mare cu 85 de unită
Preţul încă ridicat, impozitele crescute şi instabilitatea locului de muncă au îndepărate clienţii de la standurile dezvoltatorilor imobiliari. Volumul total al vânzărilor, în proiecte cu peste 200 de unităţi, a atins aproximativ 600 de unităţi în primele şase luni din 2010, potrivit celui mai recent raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.
Chiar dacă numărul locuinţelor vândute în această perioadă este mai mare cu 85 de unităţi faţă de rezultatele primei jumătăţi a anului trecut, trebuie luat în considerare faptul că cele 2.500 de unităţi locative adăugate la stocul total în 2010 au condus la creşterea numărului de unităţi nevândute.
„Pe termen scurt segmentul rezidenţial va înregistra un volum mai mic de tranzacţii, în timp ce preţurile îşi vor continua direcţia descendentă, însă într-un ritm mai scăzut. Piaţa îşi va relua creşterea la 3 – 4 trimestre după revenirea economiei, când consumatorii îşi vor recăpăta încrederea atât în economia naţională cât şi în piaţa rezidentială“, susţine autorii studiului.
Creşte stocul de apartamente nevândute
Stocul apartamentelor livrate dar nevândute a crescut la 3.700 la sfârşitul primului semestru din 2010, de la 2.500 de unităţi înregistrate la finalul anului trecut.
La sfârşitul lunii iunie 2010, piaţa rezidenţială din Bucureşti acumulase o ofertă estimată la