Stiai ca?
-la inceputul toamnei se inregistreaza cel mai mare numar de sinucideri din toate perioadele anului?
Stiai ca?
- modul cel mai eficient de a combate depresia este sportul? Da, deoarece, atunci cand faci sport, corpul tau secreta dopamina si serotonina, denumite popular si "hormonii fericirii".
Stiai ca?
- atunci cand depresia de toamna se instaleaza mai profund decat e cazul, adica ai un comportament deviat, bipolar, e bine sa consulti si un medic generalist? Depresia poate fi agravata si de boli ascunse sau de afectiuni precum reumatism, hipertiroidie, astm etc.
Dintr-un om energic, devii indiferent
Comparativ cu depresia de primavara, care apare pe fondul lipsei de vitamine si a starii fizice slabite, "supararea de toamna" devine extrem de epuizanta chiar si la gandul ca va fi nevoie de eforturi suplimentare ca sa treci prin iarna. Intr-o definitie mai prietenoasa, s-ar putea spune ca depresia este o stare de spirit negativa, dominata de sentimente de tristete si descurajare, precum si de oboseala cronica si modificari importante ale greutatii corporale. "Depresia sezoniera este o tulburare recurenta (n.r. ? care revine, recidiveaza), apartinand tulburarilor depresive si apare in mod obisnuit toamna sau iarna. Orice persoana poate resimti o stare de nostalgie odata cu trecerea de la un anotimp la altul", spune psihoterapeutul Lena Rusti. Daca treci printr-un episod de depresie sezoniera resimti trecerea intr-un mod mult mai accentuat, care se suprapune cu functionarea si calitatea vietii tale. "Odata cu venirea sezonului racoros, ritmul existential al celor afectati pare sa incetineasca. Persoanele vesele si pline de energie pot deveni indiferente, fara chef de a face ceva si fara initiativa. Lucruri care pareau firesti si usor de facut inainte devin dificile si complicate: intalnirile cu prietenii, iesirile