ACTUALIZAT. Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, în această dimineaţă, la Palatul Cotroceni, cu şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, despre posibilitatea extinderii acordului cu FMI luna viitoare, când reprezentanţii Fondului se întorc în ţara noastră. Analiştii consultaţi de EVZ spun că România ar avea nevoie de un nou împrumut în valoare de aproape 10 miliarde de euro. Sursa: Agerpres
Încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este inevitabilă, în opinia celor mai mulţi analişti. Cu toate că sumele estimate de fiecare specialist în parte diferă, niciunul nu contestă beneficiile pe care le presupune un posibil împrumut viitor.
Astăzi, preşedintele Traian Băsescu i-a propus şefului delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, ca luna viitoare, cu ocazia următorei misiuni de evaluare, să ia în calcul viitorul acord, fie prin extinderea celui actual, fie prin încheierea unuia nou de tip preventiv.
Prima referire la posibilitatea trecerii la un acord de tip "precautionary" sau preventiv s-a făcut în februarie, atunci când fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu se declara încrezător în şansele României de a ieşi din recesiune. Comentând această afirmaţie, analistul economic Ilie Şerbănescu nu se declară la fel de optimist.
"Ne trebuie un nou împrumut să-l plătim pe cel actual"
"Nu vine nicio ieşire din recesiune. Numai cei care nu vor să vadă adevărul mai susţin asta", spune el. Dimpotrivă, Şerbănescu e de părere că România nu poate gestiona un acord de tip preventiv.
"Ne trebuie un împrumut cu bani ca să-l plătim pe cel actual. Cel puţin jumătate din suma acordului extern în vigoare - asta cred că ar fi suma necesară, adică 10 miliarde de euro", estimează Şerbănescu.
Dacă în 2009 se declara împotriva unui împrumut de la FMI, c