Măsurile de expulzare aplicate de statul francez persoanelor de etnie romă, în special celor cu cetăţenie română şi bulgară, riscă să inspire şi alte ţări de pe Bătrânul Continent dacă opinia publică europeană nu va condamna ferm politica Franţei privind imigranţii, avertizează presa germană.
În ediţia online a publicaţiei "Der Spiegel", presa germană atrage atenţia asupra gradului mic de participare la protestele desfăşurate sâmbătă în Franţa, împotriva acţiunilor de expulzare întreprinse de guvernul francez.
Citeşte şi:
Românii din Spania despre expulzările ţiganilor: Este puţin probabil ca ţiganii alungaţi din Franţa să vină în Spania
Italienii sunt cu ochii pe ţiganii expulzaţi din Franţa
Totodată, Suddeutsche Zeitung notează faptul că "ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, este mulţumit. Doar zeci de mii de persoane au participat la protestele împotriva expulzării romilor. Nu sunt foarte mulţi comparativ cu dezbaterile care au dominat Franţa în ultimele săptămâni. Dar participarea modestă nu înseamnă că majoritatea cetăţenilor aprobă abordarea populistă a administraţiei Nicolas Sarkozy".
"Oficial, încă nu este infracţiune în Franţa să fii rom din România sau Bulgaria. Însă, în practică, Guvernul francez nu mai tratează aceşti indivizi drept cetăţeni europeni care să beneficieze de drepturi fundamentale. Sunt trataţi ca duşmani, ca membri ai unui grup etnic care, susţine Guvernul, declanşează prejudecăţi în societate şi au creat probleme Guvernului", trage un semnal de alarmă Die Tageszeitung, citat de Mediafax.
Aceeaşi publicaţie germană susţine că "romii sunt o ţintă uşoară pentru o politică aflată în căutarea unor aplauze ieftine. (...) Romii sunt exemplul unei politici pe care Nicolas Sarkozy o luase în considerare încă de când era ministru de Interne, o politică referitoare la imigraţia selectivă".
38%