Aproape 20% din femeile care rămân gravide pierd sarcina din cauza unui avort spontan. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Aberdeen, din Scoţia, arată însă că mamele nu au nici un motiv să aştepte prea mult timp până când să rămână din nou însărcinate.
Din punct de vedere psihologic, impactul este uriaş, însă din punct de vedere biologic, şansele ca a doua sarcină să fie cu succes sunt mari. „85% din femeile care au aşteptat mai puţin de şase luni să rămână din nou însărcinate au dus a doua sarcină la capăt cu succes", arată studiul. Pe de altă parte, cele care au aşteptat unul-doi ani au reuşit doar în proporţie de 73%.
Infecţii, tulburări hormonale şi de coagulare
Medicii români afirmă că cele mai frecvente cauze ale pierderii primei sarcini sunt legate de infecţiile contractate în timpul sarcinii, de vârsta mai înaintată la care cuplurile aleg să aibă copii, dar şi de tulburările hormonale ori de coagulare. „După infecţii (cu toxoplasmă, trichomonas etc.), pe locul doi aş pune vârsta înaintată a mamelor şi tulburările hormonale sau de coagulare, cum este trombofilia", spune medicul Hadi Rahimian, ginecolog la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti. Deoarece femeile împing sarcina după 30 de ani, multe sunt nevoite să apeleze la fertilizările in vitro (FIV), iar riscul să piardă sarcina este ridicat. Cu cât numărul feţilor este mai mare (prin FIV sunt şanse mai mari de a purta gemeni sau tripleţi), creşte şi riscul de avort sau naştere prematură. „Dacă sunt gemeni, cu 12%, iar dacă sunt tripleţi, cu 36", spune ginecologul Hadi Rahimian.
A reuşit să nască o fetiţă la a doua încercare
Luminiţa Stroe (33 de ani) este una dintre mămicile care au reuşit din a doua încercare. „Ştiam că cel mai bine este să faci copii între 24 şi 29 de ani, dar noi nu am putut atunci", spune ea. În cele din urmă, a născut prin cezariană o fetiţ